Ko vodi hajku na muslimane je saveznik Islamske države

Mini intervju: Filip Ejdus: Ko vodi hajku na muslimane saveznik je Islamske države

* Ukoliko demokratije žele da opstanu, moraju da nauče da žive sa rizikom od ovakvih napada

AUTOR: M. KOJČIĆ

Beograd, Bristol – Još nemamo dovoljno detalja da sudimo o tome da li se radi o propustu bezbednosnih službi ili o terorističkom napadu koji je bio savršeno isplaniran. U principu, koliko god službe dobro radile, u slobodnom društvu je nemoguće u svakom trenutku zaštititi sve potencijalne mete i pratiti danonoćno sva sumnjiva lica.

Ukoliko demokratije žele da opstanu, moraju da nauče da žive sa rizikom od ovakvih napada kao što su prihvatile rizik od saobraćajnih nesreća, koje inače na godišnjem nivou odnose daleko više života nego terorizam – kaže za Danas Filip Ejdus, istraživač na Univerzitetu u Bristolu, odgovarajući na pitanje da li su teroristički napadi u Briselu mogli da se predvide i eventualno spreče.

* Da li će posle napada doći do jačanja desnog ekstremizma u Evropi?

– Iako bih voleo da nije tako, bojim se da će desni ekstremizam nakon ovog napada biti jači. U prošlosti se pokazalo da posle ovakvih napada uvek jačaju radikalno desne snage koje baš kao i teroristi koriste strah kao sredstvo postizanja svojih političkih ciljeva, koje ogromna većina ljudi inače ne odobrava.

* Kako će se to odraziti na položaj muslimana u Evropi?

– Cilj Islamske države je upravo u tome da ojača desni ekstremizam i da izazove islamofobiju, što kao posledicu treba da dovede do dalje izolacije ionako slabo integrisanog muslimanskog stanovništva, osećanja ugroženosti i konačno njihove mobilizacije na strani fundamentalista. Zbog toga je svako ko danas kreće u hajku na muslimane u Evropi zapravo defakto saveznik Islamske države.

* Da li se može očekivati promena izbegličke politike i na koji način?

– Od milion izbeglica koje su stigle u Evropu od početka izbegličke krize, samo tri slučaja su bez ikakve sumnje vezana za terorizam, što je svega 0.0003 odsto. Iako je veza gotovo nepostojeća, ovakvi napadi služe kao propagandno sredstvo desnim populistima u njihovom projektu straha kao i izgovor da se ne pokaže solidarnost u najvećoj humanitarnoj katastrofi koja je pogodila Evropu od Drugog svetskog rata.

* S obzirom na najnovije događaje, da li postoji mogućnost da se centar terora s Bliskog istoka pomeri u Evropu?

– Ovaj napad je zabrinjavajući, jer je još jednom pokazao spremnost Islamske države da organizuje napad u velikim evropskim gradovima. Ipak, mislim da su mnogo opasnije političke reperkusije ovakvih napada na demokratiju i stabilnost u Evropi.

– See more at: www.danas.rs

Previous articleViolent Extremism in the Western Balkans
Next articleISA 2016 Atlanta